Renovările în baie pot fi, pe de o parte, proiecte distractive şi creative, iar, pe de altă parte, pot reprezenta un proces stresant şi plin de greşeli. Scurgerile pentru duş, metodele de impermeabilizare şi chiar schema de culori pe care o alegeţi reprezintă decizii importante. Creaţi şi redefiniţi un spaţiu, indiferent de cât de mic este, pentru uzul dvs. personal - prin urmare, trebuie să corespundă perfect nevoilor dvs. personale. Mai mult, ţinând cont că majoritatea schimbărilor pe care le faceţi în timpul procesului de renovare, în majoritatea cazurilor, sunt de lungă durată, abilităţile de luare a deciziilor critice sunt necesare pentru evitarea anumitor greşeli comune în baie.
Prevenţia este mai bună decât remedierea, se spune. Aşadar, înainte de a începe procesul de renovare sau de construire a băii, există câteva lucruri de care trebuie să fiţi conştient şi o anumită etapizare pe care trebuie să o respectaţi.
- Trebuie să aveţi o viziune despre cum doriţi ca spaţiul să arate la final. Întregul proces de pre-planificare va fi mai uşor dacă ştiţi ce doriţi şi cum doriţi ca totul să arate.
- Vă recomandăm să stabiliţi un buget în avans. Astfel veţi putea direcţiona resursele pe care le aveţi la dispoziţie pentru realizarea acestei sarcini.
- De asemenea, trebuie să faceţi cercetări extensive pentru proiect, spre exemplu cu privire la materialul pe care îl doriţi pentru blatul chiuvetei sau cada la care vă gândiţi. De asemenea, fiţi deschis la idei noi, chiar dacă acestea necesită modificarea planului iniţial.
Pentru cele dintre dvs. care îşi aplică machiajul în baie sau pentru bărbaţii care se bărbieresc aici, sunteţi în mod cert conştient de puterea unui sistem de iluminare bun. Este şi una dintre cele mai importante sugestii pe care le veţi primi de la majoritatea designerilor de interior: asiguraţi-vă că aveţi cea mai bună iluminare. Iluminarea nu înseamnă doar instalarea unei mulţimi de becuri în tavan. Cu toate produsele inovatoare care intră pe piaţă în fiecare zi, aveţi acum la dispoziţie mai multe opţiuni de corpuri de iluminat pe care le puteţi încerca. Deşi lumina naturală oferită de o fereastră mare este un vis devenit realitate, aceasta ar putea să nu fie cu adevărat practică în orice spaţiu pentru baie, în special în cele cu probleme de intimitate. Un renovator poate alege dintre următoarele opţiuni: iluminarea focalizată, care, de obicei, este cea mai bună pentru machiaj şi poate fi instalată în apropierea oglinzii, iluminarea de accent, care este grozavă dacă doriţi să vă concentraţi pe o zonă specifică a băii şi, în cele din urmă, iluminarea ambientală, pe care o puteţi regla în funcţie de dispoziţie. Puteţi instala mai multe astfel de corpuri de iluminat în baia dvs. simultan.
Impermeabilizarea este una dintre cele mai importante sarcini ale unui renovator. Orice greşeală nu numai că v-ar costa mulţi bani pentru a fi reparată, dar poate dăuna şi altor camere din casă; acesta este, în special, cazul pentru camerele amplasate fix sub baia dvs. Cea mai bună cale de a face faţă acestei probleme este de a utiliza o membrană pe întreaga suprafaţă a băii. Aceasta va preveni scurgerile şi va asigura durabilitatea stratului de vopsea de pe pereţii din baie.
Nimănui nu îi place priveliştea unei băi dezordonate, cu perii de machiaj pe chiuvetă şi prosoape căzute pe podea. Aceasta este o imagine atât neigienică, cât şi aglomerată. Prin urmare, este important să creaţi suficient spaţiu de depozitare în baie în timpul proiectului de renovare. Este important să aveţi un dulăpior adecvat pentru depozitarea medicamentelor, aparaturii electronice, produselor de machiaj, articolelor de toaletă şi altor produse esenţiale pentru baie; pentru a fi la dispoziţie în orice moment şi pentru ca dvs. să nu trebuiască să vă deplasaţi dintr-o cameră în alta după toate articolele necesare pentru un duş. Cu toate acestea, în cazurile în care baia are spaţiu limitat, este posibil să trebuiască să fiţi puţin mai creativ în crearea spaţiilor de depozitare. Poate că dulăpioarele ascunse după oglinzi sau rafturile încorporate în perete sunt o modalitate grozavă de a ascunde dezordinea. Utilizarea spaţiilor neobişnuite, cum ar fi cel de deasupra uşii băii, cel de sub o chiuvetă montată pe perete sau de-a lungul perdelei duşului, pentru a crea spaţii de depozitare este, de asemenea, o idee bună.
Cei mai mulţi dintre noi subestimează cerinţele unui proiect de renovare şi evită consultarea unui designer profesionist înainte de a-l iniţia. Acest lucru se întâmplă poate pentru că dorim să evităm costurile suplimentare sau poate pentru că dorim să facem totul pe cont propriu. Totuşi, indiferent cât de simplu este proiectul, trebuie să consultaţi un expert pentru a vă asigura că spaţiul băii la care visaţi este funcţional. Uneori, ceea ce este în imaginaţia dvs. poate să nu fie suficient de practic în realitate. Un designer profesionist v-ar putea ajuta cu un plan de nivel şi este cea mai bună persoană care vă poate sfătui de unde să luaţi materialele potrivite şi celelalte accesorii. În plus, acesta v-ar putea ajuta să vă încadraţi în buget, recomandând idei în acord cu posibilităţile dvs. financiare.
Deseori uităm cât de importantă este aerisirea unei băi. Este posibil să vă amintiţi senzaţia de disconfort pe care aţi avut-o într-o baie mică după un duş fierbinte, în special dacă ferestrele au fost închise. Acest lucru se datorează, probabil, aerisirii deficitare şi nivelului ridicat de umiditate, care nu numai că fac perioada petrecută în duş neplăcută, dar distrug şi stratul de vopsea de pe pereţi. În plus, pot duce la creşterea mucegaiului, care este, în mod sigur, costisitor de eliminat. Prin urmare, trebuie să vă asiguraţi că furnizaţi suficientă aerisire în baia dvs. Dacă nu este posibil să construiţi o fereastră, vă sfătuim să investiţi într-un ventilator de evacuare bun pentru spaţiul dvs. redus. Aceste greşeli comune în baie menţionate mai sus pot fi foarte costisitoare şi consumatoare de timp atunci când trebuie reparate, dovedindu-se foarte neconvenabile în timp. Este important să elaboraţi o listă de verificare cu aceste probleme înainte de începerea proiectului de renovare sau construcţie, pentru a vă asigura că le evitaţi, indiferent de costuri, pentru a crea un spaţiu pe care să îl adoraţi şi în care să vă puteţi relaxa.